Koliko su plesači iz Španjolske bolji od naših ?

Za zimske praznike 2018. godine, Gloria i ja smo odlučili posjetiti Madrid kako bi otkrili lokalnu bachata scenu tamo i vidjeli koja je zapravo razina lokalnih plesača i lokalnog tečaja. Postoji taj mit da u Španjolskoj svi plešu odlično pa da vidimo koliko je to “odlično”.


Ideja je bila da posjetimo nekoliko lokalnih partija kako bi mogli uzeti neki srednji omjer. Tri puta smo išli u najpoznatiji bachata klub u Madridu zvan “The host” (http://www.thehostclub.es/) koji ugošćuje neke od svjetski poznatih bachaterosa te smo uspjeli i par njih vidjeti na jednom od partija. Jednom smo otišli na studentski bachata party koji je bio zbilja pun studenata koji plešu sve te su imali i zanimljive animacije. Jednom smo zazujali na neki random party gdje je bilo svega, salse, bachate i kizombe. Partiji u Madridu su često popraćeni sa radionicom prije partija te se kupuje ulaz uz koji dobijete i tu radionice te 1 ili 2 pića i najčešće bude u rasponu od 8 do 15 eura.

Mišljenje koje ćemo iznijeti je subjektivno i temeljeno na našem iskustvu što za nekoga drugoga može biti potpuno drugačije. Razina plesa bachate je za otprilike 30% bolja nego kod nas u Zagrebu. Da objasnimo.

Isto kao i na bilo kojem drugom lokalnom partiju bilo je svega. Našlo se odličnih plesača/plesačica, srednjih te početnih. Bilo je zbilja miješano i mogao si naletiti na svaku razinu na plesnom podiju, od plesača koji su bolji od “svjetskih instruktora” do plesača koji nisu mogli pratiti ritam i padali preko vlastitih nogu :D. Zanimljivo je bilo da je dosta kvalitetnih plesača bilo turisti poput nas koji su došli u Madrid te usput posjetili lokalni party. Nije bilo neke prevelike razlike nego kada odete na neki kvalitetni bachata party u Zagrebu.


Ono što me najviše iznenadilo je puno više mladih koji plešu. Na plesnom podiju si mogao vidjeti cure i dečke od 16 godina na dalje koji zbilja dobro plešu, štoviše tko god da je bio toliko mlađi je odlično plesao.

Za nekoga ovih 30% možda puno znači no iskreno u ovome trenutku lokalna bachata scena u Zagrebu je na prilično dobroj i zadovoljavajućoj razini te se bez
problema možemo izguštati na nekom dobrom lokalnom bachata partiju

Partiji u The Hostu su bili najbolji, ovaj studentski je bio ok no ništa posebno a ovaj random party je bio prilično loš no kao i u svakome gradu, treba znati koji su lokalni partiji kvalitetni a koji su eto tek toliko :).

Također treba uzeti u obzir iskustvo kada se ide na neki festival u Španjolskoj ili bilo gdje drugdje i ne uspoređivati to sa vlastitom lokalnom scenom jer tu je naravno ogromna razlika, a ljudi to često naprave. Odu na neki top festival u Španjolskoj i vrate se doma na lokalni party te kažu kako se u Španjolskoj puno bolje pleše, što je miješanje kruški i jabuka. Ako ćete uspoređivati neki top festival u Španjolskoj usporedite ga sa festivalom u Rovinju ili Šibeniku i shvatiti ćete opet da nije toliko velika razlika tamo i kod nas.


Mi smo se naplesali, bili ponosni našom bachata scenom u Zagrebu, vidjeli Madrida, zabavili se, glumili turiste i vratili se natrag sa još većim entuzijazmom dagradimo našu bachata scenu 🙂

P.S. Taman imamo upise u plesni tečaj bachate, pa ako te zanima pridruži nam se klikom na ovaj link
https://forms.gle/DZQ5qEMKyXV7QKMTA
Vidimo se na plesnom podiju!
Live, Dance, Inspire!


Roberto & Gloria